Follow:
Idiopathic Thrombocytopenic Purpura

Penyakit Idiopathic Thrombocytopenic Purpura : Apa Ikhtiar Yang Boleh Dilakukan?

Assalamualaikum

 

Penyakit Idiopathic Thrombocytopenic Purpura ( ITP ) adalah penyakit gangguan pendarahan disebabkan oleh platlet yang terlalu rendah di dalam darah pesakit. Platlet sangat penting untuk pembekuan darah apabila salur darah mengalami kecederaan.

 

Bacaan platlet yang normal untuk orang dewasa adalah 150,000 sehingga 450,000 per mikroliter. Platlet di bawah bacaan 50,000 mikroliter boleh meningkatkan risiko berlakunya pendarahan yang teruk. Sementara itu, bacaan di bawah 20,000 mikroliter boleh mengundang pendarahan secara tiba-tiba.

 

Pesakit ITP hendaklah memantau diri mereka jika terdapat sebarang pendarahan, lebam serta mengelakkan diri daripada melakukan aktiviti lasak.

 

Bagi pesakit ITP yang kronik, mereka boleh dirawat dengan prednisone dan globulin imun. Kira-kira 80% pesakit memberikan tindak balas yang positif kepada rawatan prednisone.

 

Idiopathic Thrombocytopenic Purpura

Ros nak kongsikan dengan anda kisah suami Puan Noriza.

 

testi idiot thrombocytopenic purpura

 

Saya Puan Noriza dan suami saya berumur 51 tahun. Suami disahkan mendapat penyakit ITP ( Idiot Thrombocytopenic Purpura).

Idiopatik bermaksud penyebabnya tidak diketahui. Trombositopenia ertinya darah tidak mempunyai platlet yang cukup. Ia adalah penyakit penghancuran sel yang berlebihan ataupun antibodies menyerang sel-sel darah merahnya sendiri. Penyakit ini selalunya terjadi pada kanak-kanak atau wanita. Dan jarang terjadi kepada lelaki.

Suami masa masuk hospital platlet Cuma 2. Kata doctor suami bila-bila boleh jatuh dan meninggal. Suami memang nazak waktu tu. Suami diberi bantuan oksigen, dimasukkan darah merah dan platlet. Sebulan di hospital platlet Cuma naik ke angka 10.

Ubat yang diberi doctor ialah prednisolone atau steroid yang diambil 14 biji sehari. Risiko ubat ini ialah kencing manis, darah tinggi, buah pinggang, hati dan penyakit lain. Muka dan perut jadi kembung.

Nasib baik saya terbaca tentang produk Shaklee di internet. Saya beli Vivix dan Omega Guard. Selepas 3 hari platlet naik 16 dan suami dibenarkan keluar hospital.

Alhamdulillah selepas setahun platlet naik sampai 130 dan steroid pun Cuma ambil sebiji sehari.

 

Jika anda ada ahli keluarga atau kenalan yang menghidapi penyakit ini, izinkan Ros bantu mereka. Ini salah satu ikhtiar yang mungkin dapat menyelamatkan nyawa mereka. Platlet rendah tak boleh main-main tau. Ros pasti anda lebih mengetahui perkara tersebut.

 

Hubungi Ros di 019-367 3245 untuk order. Ros akan berikan konsultasi eksklusif buat customer Ros. Semoga pesakit ITP tersebut kembali sihat. InsyaAllah.

signature SA

Share on
Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.