Follow:
Sakit Lutut Dan Sendi

Kenapa Lebam Bila Kita Terjatuh?

Assalamualaikum

Pernah anda terjatuh kemudian lutut anda lebam?

Itu sebenarnya tindak balas tubuh anda untuk memperbaiki bahagian yang lebam tu. Ia sebenarnya adalah keradangan untuk mempercepatkan proses penyembuhan.

Terdapat 2 jenis keradangan:

 

  • Acute Inflammation- terjadi akibat jangkitan atau kecederaan. Anda akan berasa sakit yang amat kuat tetapi sekejap je. Radang jenis ini tidak membahayakan nyawa dan boleh sembuh tanpa sebarang komplikasi.

 

  • Silent Inflammation- terjadi tanpa disedari sehinggalah keadaan menjadi sudah teruk. Kebanyakan keradangan kronik ini berakhir dengan ‘itis’ seperti Hepatitis ( Radang pada hati ), Arthiritis ( Radang pada sendi )

 

Radang ni hendaklah diatasi dengan segera agar tak menjadi lebih teruk.

 

Bagaimana untuk merawat keradangan?

 

Anda boleh mengatasi masalah keradangan dengan memastikan pengambilan asid lemak omega-3 yang secukupnya. Antara sumber omega-3 adalah kacang walnut dan ikan salmon.

Asid lemak omega-3 ni penting kerana ia adalah blok binaan kepada hormon eicosanoids yang bertindak sebagai agen anti-radang.

Satu cara yang mudah untuk anda dapatkan omega-3 adalah dengan mengambil supplemen Omega Guard Shaklee. Ianya bebas toksik kerana melalui 3 kali penyulingan.

 

Bagi yang sakit lutut, Ros galakkan anda ambil Omega Guard untuk kurangkan keradangan. Macam mak Ros, bila ambil Omega Guard, lutut tak sakit. Senang nak beralih daripada kedudukan duduk ke berdiri.

Mak ayah anda pun ada sakit lutut? Cuba bagi mereka Omega Guard. Dapatlah mereka solat tanpa rasa sakit lutut nanti.

Berminat nak dapatkan Omega Guard, cari Ros ya. 🙂

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

7 Comments

  • Reply zulhilmi tempoyak

    terima kasih sharing. kadang2 info macam gini pun sgt perlu kan2..

    10 March 2017 at 10:33 am
  • Reply suhaily

    Kalau sakit lutut sebab usia lanjut perlu ambil Omegaguard atau AJHT?

    10 March 2017 at 11:31 pm
    • Reply SirapAnggur

      AJHT tak ada stok. Jadi bolehlah ambil Omega atau pun Vivix.

      15 March 2017 at 12:45 pm
  • Reply jida

    mak saya pula ambik omega untuk kawal darah tinggi dia. .mmg terbaik la omega ni.
    jida recently posted…Cara Nak Daftar Jadi Ahli Shaklee, Banyak KelebihannyaMy Profile

    11 March 2017 at 2:09 pm
    • Reply SirapAnggur

      Bagi yang ada darah tinggi, omega boleh lancarkan peredaran darah kan.

      13 March 2017 at 12:49 pm
  • Reply Nurul Husna

    Good info..thanx sbb sudi berkongsi.

    5 May 2018 at 5:37 am
    • Reply SirapAnggur

      sama-sama sis Husna/

      3 July 2018 at 10:10 am

    Leave a Reply

    CommentLuv badge

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.