Kenapa Lebam Bila Kita Terjatuh?

Assalamualaikum

Pernah anda terjatuh kemudian lutut anda lebam?

Itu sebenarnya tindak balas tubuh anda untuk memperbaiki bahagian yang lebam tu. Ia sebenarnya adalah keradangan untuk mempercepatkan proses penyembuhan.

Terdapat 2 jenis keradangan:

 

  • Acute Inflammation- terjadi akibat jangkitan atau kecederaan. Anda akan berasa sakit yang amat kuat tetapi sekejap je. Radang jenis ini tidak membahayakan nyawa dan boleh sembuh tanpa sebarang komplikasi.

 

  • Silent Inflammation- terjadi tanpa disedari sehinggalah keadaan menjadi sudah teruk. Kebanyakan keradangan kronik ini berakhir dengan ‘itis’ seperti Hepatitis ( Radang pada hati ), Arthiritis ( Radang pada sendi )

 

Radang ni hendaklah diatasi dengan segera agar tak menjadi lebih teruk.

 

Bagaimana untuk merawat keradangan?

 

Anda boleh mengatasi masalah keradangan dengan memastikan pengambilan asid lemak omega-3 yang secukupnya. Antara sumber omega-3 adalah kacang walnut dan ikan salmon.

Asid lemak omega-3 ni penting kerana ia adalah blok binaan kepada hormon eicosanoids yang bertindak sebagai agen anti-radang.

Satu cara yang mudah untuk anda dapatkan omega-3 adalah dengan mengambil supplemen Omega Guard Shaklee. Ianya bebas toksik kerana melalui 3 kali penyulingan.

 

Bagi yang sakit lutut, Ros galakkan anda ambil Omega Guard untuk kurangkan keradangan. Macam mak Ros, bila ambil Omega Guard, lutut tak sakit. Senang nak beralih daripada kedudukan duduk ke berdiri.

Mak ayah anda pun ada sakit lutut? Cuba bagi mereka Omega Guard. Dapatlah mereka solat tanpa rasa sakit lutut nanti.

Berminat nak dapatkan Omega Guard, cari Ros ya. 🙂

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge