Follow:
Umum

Kisah Puan Ain Yang Mengalami Keracunan Merkuri

Assalamualaikum

Lambakan produk kecantikan yang mengandungi merkuri membahayakan kesihatan pengguna produk tersebut. Antara bahaya yang menanti mereka yang terdedah terlalu lama kepada logam berat ini adalah kerosakan organ dalaman, kerosakan kulit dan lebih membahayakan lagi jika anda mengandung.

 

Jom ikuti kisah Puan Ain yang disahkan oleh doktor mengalami keracunan merkuri. Apa derita yang beliau terpaksa lalui dan bagaimana beliau memulihkan diri dari keracunan merkuri.

 

AIN KADEL [MERANA KERACUNAN MERKURI HINGGA HAMPIR MERAGUT NYAWA]

 

Kisah saya bermula pada penghujung tahun 2014. Waktu itu saya masih dalam peringkat awal pemulihan dari keracunan merkuri akibat salah memilih produk kosmetik dan supplemen.

Waktu itu (Oct 2014), walaupun internal organ (hati dan buah pinggang) saya survive dengan asbab ubatan hospital. Tetapi, tubuh badan saya sangat sakit dan kekeringan nutrisi yang teruk. Yang dapat di lihat dari luaran ialah kerosakan kulit, kuku dan rambut saya.

Kulit saya sangat kering, bersisik dan juga mempunyai ‘chicken skin’. Eczema naik di setiap pelipat tubuh. Gatalnya, hanya Allah atau siapa yang pernah kena sahaja yang tahu. Kuku di jari kiri dan kanan pula terbelah dua dan patah-patah. Kuku kering sangat dan kusam warnanya. Tidak sihat langsung. *Tubuh badan sentiasa di dalam kesakitan.*

Rambut saya pula sangat kering. Umpama rumput yang sedang mati setelah di sembur racun rumput. Warna rambut menjadi perang yang tidak sihat. Pegang dengan jari pun, boleh luruh sendiri dan patah-patah. Bayangkanlah betapa merananya saya.

Itu belum masuk lagi penderitaan lain yang saya hadapi. Antaranya…. – Bacaan kencing manis saya sentiasa tinggi. *Bacaan tertinggi saya selepas makan ialah 35pt dan bacaan terendah saya waktu pagi ialah 14pt.* – Gastrik dan pedih ulu hati yang kronik. – Hampir mengalami stroke di sebelah kiri badan (menurut doktor). – Cakap yang tergagap-gagap dek kerana nerve system yang terganggu.

Ya. Kondisi badan saya waktu itu sama seperti orang yang menjalani kemoterapi malah lebih teruk lagi. Jadi pada waktu itu saya bertanya kawan-kawan saya, supplemen apa yang boleh dipercayai selamat, semulajadi dan mohon ada orang yang boleh membantu saya makan supplemen dengan cara yang betul. Saya tak mahu orang hanya menjual tanpa menerangkan pada saya khasiat sesuatu supplement itu.

Alhamdulillah. Doa saya dimakbulkan oleh Allah. Seorang kawan saya menerangkan product Shaklee kepada saya. Selepas itu saya pun cari juga sendiri info berkenaan Landmark Study Shaklee untuk memuaskan hati sendiri.

 

Setelah yakin, maka saya pun belilah Vitamin C dan juga Vitamin E sebagai permulaan penjagaan kulit dan kesihatan saya. . Ini adalah budget yang termurah selain dari target pertama saya iaitu Vivix. Masa ni, belum mampu nak beli Vivix walau hebat sangat testimoni Vivix yang saya baca. Waktu ini budget saya ketat kerana bill-bill hospital yang perlu ditanggung. Sedih.

Selepas habis 2 botol Vitamin C dan E, saya dapat lihat kulit saya yang semakin sihat. Kuku saya yang semakin pulih dan tidak patah. Rambut saya juga nampak perubahan semakin kuat, kembali hitam dan bersinar.

Oleh kerana bertambah yakin dengan result yang ada pada diri sendiri. Maka, saya terus mohon menjadi ahli Shaklee kerana nak jimat dari beli harga runcit. Saya terus makan Vit C dan E dari tahun 2014 hinggalah tahun 2015. Walaupun tak berapa berdisiplin.

Setelah saya di sahkan mengandung, sakit saya datang kembali dek kerana hormon badan yang tidak menentu. Allah sahaja yang tahu betapa berdebarnya hati apabila 2 senior doktor yang pakar di bidang O&G beritahu saya bahawa risiko kehilangan nyawa kami (bayi dan saya) adalah sangat tinggi. Dan kecacatan organ dalaman bayi yg dilahirkan mungkin terjadi. Risau sangat saya.

Tapi Alhamdulillah. KuasaNya tiada siapa yang dapat mempertikaikan. Walaupun memang nyaris kehilangan nyawa pada waktu itu. Namun kami berdua selamat. Dan baby Zariff lahir sempurna walaupun lahirnya pramatang di minggu yang ke-32 pada penghujung March 2016.

Niat untuk mencuba Vivix masih belum dilupakan. Beberapa bulan setelah saya habis berpantang, pada bulan Ogos 2016, saya cuba pula ambil Vivix.
Dan sehingga hari ini, saya masih tidak berhenti jatuh cinta pada kesan Vivix dan vitamin shaklee terhadap kesihatan saya. Saya rasa seperti diberi peluang kedua selepas melalui detik detik sukar dan hampir meragut nyawa.

 

Kredit to: SUPERMOM SHAKLEE STORY MUSIM KE 3

 

Mujur Puan Ain mengambil langkah bertukar kepada supplemen yang selamat dan semulajadi. Pengambilan supplemen itu bagus untuk memenuhi lompong-lompong nutrisi yang kurang. Akan tetapi, pilihlah jenama yang semulajadi agar anda tidak menjadi mangsa pembuat produk yang hanya fikirkan untung semata-mata.

Untuk pengetahuan anda, Shaklee telah melaburkan berjuta-juta USD untuk kajian demi memastikan semua bahan yang digunakan selamat dan tidak mendatangkan kesan buruk untuk jangka panjang kepada pengguna Shaklee.

Anda boleh google sendiri apa yang dinamakan Landmark Study. 🙂

Jika anda mengalami keracunan merkuri, cepat-cepat berikhtiar dengan supplemen Shaklee. Mudah-mudahan kesihatan anda bertambah baik.

Anda boleh hubungi Ros di 019-367 3245 untuk penerangan lanjut mengenai produk yang Puan Ain amalkan.

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

 • Reply anuar

  Real story berdasarkan pengalaman hidup sebenar yang pernah dilalui oleh alaj seorang pengguna Shaklee..
  anuar recently posted…Cara nak dapatkan Duit Raya melalui komen terbanyak di blog DenaihatiMy Profile

  14 May 2017 at 1:00 am
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.