10 Bahan Toksik Berbahaya Dalam Produk Skincare

Assalamualaikum

Sambil-sambil korang minum petang ni, Ros nak kongsikan mengenai bahan kimia yang ada dalam Skincare.

Sebelum tu, Ros nak tanya, korang check dulu tak list ingredient masa ambil pencuci muka sebelum letak dalam bakul shopping korang?

Atau ambil je tak payah check sebab produk tu femes sangat, ramai orang yang guna?

Jangan..

Semak jika mengandungi 10 bahan kimia ni.

1. Parabens
2. Benzyol Peroxide
3. Hydroquinone
4. Triclosan
5. Resorcinol
6. Petroleum
7. Phthalates
8. Methylisothiazolinone
9. Oxybenzone
10. Artificial dyes and synthetic colors

Demi kesihatan diri kita, lepas ni rajin-rajinkan diri belek ingredient skincare sebelum beli. Bukan pencuci muka je, toner, sunblock, pelembap dan lipstick pun sama juga.

Ada je Skincare yang bebas daripada bahan kimia kat atas tu. Kena rajin cari je. ☺️

Dalam gambar kat bawah, berapa banyak perkataan ‚extract’ yang korang jumpa?

Ada jumpa bahan kimia yang Ros senaraikan di atas?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge