Apa Perlu Dilakukan Bila Jerawat Naik Di Pipi?

Assalamualaikum

Apakah perasaan anda bila bangun pagi tengok cermin, ada sebutir jerawat di pipi?

Pagi tu pula anda ada meeting dengan client penting. Macam mana ni .. menggelabah weh.

Dalam banyak-banyak hari, pagi ni pula Jerawat pilih nak keluar. Tension pun ada kan.

Jom Ros kongsikan apa perkara Yang anda perlu buat supaya jerawat tak merebak ke tempat lain.

1. Cuci muka tidak lebih daripada 2 kali sehari. Gosok lembut wajah anda dan bilas dengan air suam. Gunakan tuala muka yang khas untuk lap muka untuk elakkan jangkitan ke bahagian muka yang lain.

2. Elakkan memegang muka dengan tangan yang kotor. Dikhuatiri bakteria yang ada di jari akan memburukkan lagi Jerawat. Ikat rambut anda supaya minyak pada rambut tidak terkena Jerawat.

3. Ketika guna handphone pun, jarakkan dari muka. Keraplah bersihkan skrin handset anda.

4. Kurangkan makan berlemak dan berminyak. Masakan yang pedas-pedas pun sama. Tahan dulu sampai jerawat surut.

5. Elakkan picit Jerawat. Yang ni kena kontrol jari anda daripada memegang Jerawat tersebut. Ingat lah bila anda pecahkan jerawat tu, ia boleh meninggalkan bekas berkawah.

Inilah tips mudah yang dapat Ros kongsikan untuk nak elak jerawat daripada merebak.

 

Nak tahu pasal Skincare yang terbukti dapat memudarkan Jerawat?

Memperkenalkan Youth Skincare iaitu Intensive Treatment and Repair Set untuk mengatasi masalah Jerawat.

Sebelum tengok testimoni, Jom Ros kongsikan apa yang ada dalam Intensive Treatment and Repair Set.

Set intensive treatment and repair ini terdiri daripada:

1. Luminous Gel Oil Cleanser
2. Perfecting Skin Toner
3. Youth Activating Serum
4. Radiance C+E
5. Age Defense Moisturizer SPF50
6. Advanced Renewal Night Cream

 

Testimoni 1:

Testimoni 2:

Testimoni 3:

Testimoni 4:

Testimoni 5:

Boleh nampak perbezaan dalam gambar sebelum dan selepas kan.

Dengan penggunaan yang konsisten, bekas jerawat pun boleh hilang.

Dapatkan konsultasi dan cara pakai Skincare Youth daripada Ros. Ros sendiri pun menggunakan Youth sejak Feb 2018.

Klik sini untuk whatsapp Ros.
>> www.wasap.my/60193673245.

Produk Hilangkan Jeragat Akibat Hormon Tidak Seimbang

Assalamualaikum

Jeragat merupakan tompokan warna coklat gelap di permukaan kulit di wajah yang timbul akibat peningkatan melanin dalam badan.

Salah satu faktor pengeluaran melanin dengan banyak adalah disebabkan hormon yang tidak stabil terutamanya ketika seseorang wanita itu hamil atau sedang mengambil pil perancang.

Anda bertuah, jika jeragat akibat hormon ini hilang selepas melahirkan anak.

Ada yang setiap kali mengandung, jeragat kerap bertandang di wajah dan tidak mahu pulang. 😅

Ada atau tidak penyelesaian untuk masalah jeragat akibat hormon ini?

Ros nak kongsikan testimoni seorang akak yang tak putus asa untuk atasi masalah jeragat akibat hormon tidak seimbang setiap kali hamil.

Akak ni memilih untuk menggunakan Skincare yang semulajadi dan bebas bahan kimia terlarang.

Kalau akak ni guna Skincare yang ada bahan kimia berbahaya, besar kemungkinan jeragat dia bertambah teruk.

Perkongsian 1:

Jom tengok perkongsian akak bernama Sylvia Yong ini.

Oh My Jeragat!!!
Hari ni saya kongsikan #YOUTHeffect saya telah peram beberapa minggu😆

Setiap kali mengandung, muka saya akan ditumbuhi jeragat.. mungkin sebab perubahan hormon dan juga usia makin bertingkat-tingkat😄 (siapa ada masalah sama mcm saya? Baik mengaku😂)

3 kali mengandung + 2 kali misscarriage cukup untuk muka saya terutama bahagian tulang pipi dipenuhi dengan bintik-bintik jeragat😌
Nasib la 5 kali ja mengandung..
Imagine kalu 10 kali mengandung, confirm satu muka berjeragat kali kan😂

Tapi dilema seorang wanita hilang bila YOUTH masuk pasaran Malaysia😍

YOUTH is Hope!

2 bulan saya guna fullset Intensive & Repair Youth set, jeragat kelihatan pudar walaupun bukan 100% terutama yang degil lama menetap di muka saya😁

Tapi at least muka kelihatan makin sihat, glowing dan tona warna muka pun sekata😊

Umur masuk 40an ni perlu sangat jaga kulit muka sebab perubahan hormon senang mengundang jeragat dan pigmentatsi penuaan.. jangan la nanti umur baru 45 tapi dah kelihatan seperti 60🙊

p/s: camera no filter, gambar tiada edit.

 

Bukan akak Sylvia je yang berjaya pudarkan jeragat yang degil tu. Akak manis sorang ni pun Ros perasan jeragat dia makin pudar.

 

Perkongsian 2:

Ini pula perkongsian akak Nor Amlizan atau lebih dikenali di kalangan teman sebagai Kak Am.

Sharing my #youthshaklee #shakleeeffect at day 23. With radiant 4+ coQTRol and consistent plain water and controlled food intake. I am a 41 yo lady with very dry and sensitive skin. Hope to see better complexion in shaaAllah. As per now, I observed hyperpigmentation/freckles faded – not vanished. #youthshaklee #journeycontinues

Apa yang ada dalam Set Intensive Treatment and Repair Set yang Kak Sylvia dan Kak Am amalkan ini?

1. Luminous Gel Oil Cleanser
2. Perfecting Skin Toner
3. Youth Activating Serum
4. Radiance C+E
5. Age Defense Moisturizer SPF50
6. Advanced Renewal Night Cream

Yang paling best, setiap pembelian YOUTH fullset atau Set Intensive Treatment and Repair Set ni, anda secara automatik dapat free membership dan terus menikmati harga member yang 25% lebih murah dari harga Retail. Cash bonus juga akan dimasukkan ke dalam Account bank anda pada pertengahan bulan berikutnya.

Dan paling istimewa bulan May 2018 ni, anda akan dapat FREE RADIANCE C+E yang bernilai RM440 tu.

Untuk dapatkan promosi Youth fullset ini, boleh whatsapp Ros di 019-367 3245 atau klik terus link ini: www.wasap.my/60193673245.

Jom pudarkan jeragat dengan konsultasi eksklusif daripada Ros. ❤️

Shaklee Effect Ros Ahmad

SHAKLEE EFFECT Ros Ahmad ☺️

Petang ni Ros Nak kongsikan satu Shaklee Effect Ros.

Untuk pengetahuan anda, Ros dah amalkan Shaklee sejak 2012 lagi.

Shaklee effect yg paling best Ros rasa adalah pada kulit Ros.

Kesan positif yang Ros dapat:
💐Jerawat jarang naik
💐Kulit tak kusam
💐Kulit nampak glowing

Dulukan, masa study a-level Ros balik kampung, mak mesti tanya kenapa lah tak pakai bedak. Muka nampak berkilat. 😂

Baru-baru ni, Ros balik kampung, mak tanya Ros makan apa, kulit elok je. Masa tu tengah sembang-sembang dengan adik-beradik perempuan yang lain.

Semestinya Ros amalkan Shaklee iaitu makan vitamin Shaklee dan juga pakai Skincare Nutriwhite.

Sebelum kenal Nutriwhite, Ros pakai skincare lain. Pakai pencuci muka je masa tu. Tapi tak serasi dengan kulit Ros.

Jadi, Ros tak pakai apa-apa Skincare. Pada pendapat Ros, baik tak pakai apa-apa Skincare supaya Ros tak rosakkan kulit Ros dengan lebih teruk.

Sekarang, Alhamdulillah. Ros suka dengan kulit Ros sekarang. ❤️

Ros ikhlas nak bantu mereka yang ada masalah kulit macam jerawat, jeragat dan kulit kusam.

Jika anda nak dapatkan konsultasi untuk masalah kulit anda, bolehlah hubungi Ros di 019-367 3245.

Rutin Penjagaan Kulit Wajah Yang Paling Asas

Assalamualaikum

Setiap hari wajah kita terdedah kepada debu dan kotoran. Biasanya tengahari pun dah boleh rasa betapa melekitnya kulit di muka.

Pada hari yang panas, muka berpeluh dan jadi terlalu berminyak. Nak pegang kulit sendiri pun tak nak kan.

Waktu tengahari digalakkan cuci muka dengan pencuci muka terutamanya mereka yang kulit jenis berminyak.

Ada 3 perkara asas nak jaga kulit muka.

1. Cuci muka
2. Lembapkan kulit
3. Lindungi kulit

Ok. Ros terangkan dengan lanjut setiap langkah ye.

Rutin Penjagaan Kulit Yang Paling Asas

Langkah 1:
Cuci muka dengan pencuci muka yang sesuai dengan jenis kulit anda. Jika kulit anda berminyak, guna pencuci untuk ‘oily skin’.

Ada sesetengah pencuci muka mengeringkan kulit. Ada juga yang memedihkan kulit. Carilah yang serasi dengan kulit anda.

Langkah 2:
Selepas cuci muka, anda digalakkan pakai toner untuk tutup balik pori-pori yang terbuka. Kalau tak tutup, kotoran boleh masuk balik. Boleh timbul whitehead dan blackhead nanti.

Selepas pakai toner, bolehlah disapu pelembap untuk melembapkan balik kulit anda.

Langkah 3:
Melindungi kulit dengan pelindung UV yang mengandungi SPF 15. Kalau SPF 15, kulit akan dilindungi selama 4 jam.

Bagi Ros, pelindungan selama 4 jam ni ok je sebab kita boleh sapu 2 kali pada waktu siang. Sapuan pertama sebelum keluar rumah pergi kerja. Lepas tu, sapuan kedua selepas sudah solat zohor.

Itulah serba sedikit rutin penjagaan wajah yang perlu anda amalkan setiap hari.

Dah tahu pasal Skincare yang boleh meremajakan kulit sehingga 10 tahun lebih muda?

Jika belum, teruskan membaca entri Ros yang ni >> Skincare Youth.

Gula Punca Muka Nampak Tua?

Assalamualaikum

GULA PUNCA MUKA NAMPAK TUA?

Ya. Itulah kebenarannya.

Siapa sangka gula putih yang kita letakkan dalam makanan dan minuman kita setiap hari tu boleh sebabkan muka nampak tua dari usia sebenar.

 

Unit terkecil tubuh kita adalah sel. Protein pula merupakan makanan kepada sel-sel badan kita. Ini termasuklah sel kulit kita.

Jika sel-sel kulit kita mendapat protein yang cukup, kulit kita akan jadi sihat dan cantik.

Tetapi bila gula bertindak balas dengan protein, akan terbentuklah Advanced Glycation End-products (AGE) yang mengeraskan struktur sel-sel kulit kita.

Jadi, kulit hilang keanjalannya dan tidak tegang lagi. Sebab tu muka nampak cepat tua. Umur baru 30-an dah nampak macam 40-an.

Nak nampak awet muda, kena lah hindari gula putih.

Lepas ni, jomlah kita kurangkan pengambilan gula dalam makanan dan minuman.💪🏻

Nak elak terus gula,macam tak logik pula kan kalau dah bertahun-tahun minum air manis. Petang-petang pula makan kuih-muih yang manis-manis. Kan..

Jadi, kita mula dengan kurangkan kuantiti. 😊

Kalau anda dah biasa minum teh tarik untuk sarapan dan minum petang, kurangkan kepada minum masa sarapan je.

Lepas tu, kurangkan daripada minum setiap hari kepada 4 kali seminggu sahaja.

Lama-lama mesti boleh, minum teh tarik seminggu sekali je. Buat yang kurang manis tau. ☺️

Lebihkan kemanisan dalam senyuman. Barulah tak nampak tua sebelum usia.

Bolehkan kurangkan gula lepas ni?

Perubahan Gaya Hidup Ini Bantu Dapatkan Kulit Yang Sihat

Assalamualaikum

Sebelum 2017 melabuhkan tirainya beberapa hari lagi, Ros nak kongsikan apa yang anda boleh lakukan sekarang untuk mendapatkan kulit yang sihat.

Ya. kulit yang sihat. Bila kulit sihat, anda dapat sekali pakej kulit yang cantik.

Berbanding pakej kulit yang cantik sahaja, entah sihat ke tidak kulit anda yang anda tidak nampak. Maksudnya, sihatkah sel-sel kulit anda di tiga lapisan kulit iaitu epidermis, dermis dan juga hipodermis.

 

Jom tengok apa perubahan gaya hidup yang anda boleh ubah supaya kulit anda jadi lebih sihat. Hanya sedikit perubahan pada rutin harian anda mampu meningkatkan kesihatan kulit anda.

Perubahan Gaya Hidup Ini Bantu Dapatkan Kulit Yang Sihat

 

1. kawal stress

Stress merupakan punca kita nampak tua sebelum masanya. Perasan tak, bila anda stress, masa nilah banyak jerawat akan keluar. Bila anda berkerut juga, akan muncul garis-garis halus di bahagian dahi.

Bila anda berjaya mengawal stress anda dengan baik, kulit pun nampak lebih berseri. Antara aktiviti yang boleh mengurangkan adalah seperti bersenam, yoga atau apa sahaja aktiviti yang boleh buatkan anda relax seperti menonton filem yang kelakar.

 

2. cuci muka selalu

Wajah yang kotor menjadi kesukaan bakteria-bakteria penyebab jerawat. Ditambah lagi dengan peluh, habuk dan kotoran, senang sangat wajah anda naik jerawat.

Cucilah muka anda 2 kali sehari dengan pencuci muka lembut. Jika muka anda ada jerawat, elakkan daripada memicit jerawat tersebut. Bimbang nanti meninggalkan parut pulak.

 

3. Minum banyak air

Air merupakan komponen penting dalam badan kita. Air juga berfungsi untuk mengeluarkan toksin dan kotoran daripada badan kita. Kulit yang kering juga boleh membuatkan muka kita berkedut.

Untuk panduan anda, berapa banyak air yang perlu diminum setiap air, anda boleh buat kira-kira mudah ini. Setiap 25kg berat badan, anda perlu minum 1 liter air. Pakar menyarankan agar kita minum 2-3 liter air masak setiap hari untuk memastikan badan kekal terhidrat.

 

4. Makan makanan yang seimbang

Bak kata orang putih, “Eat the rainbow”. Maksudnya, makan bermacam-macam warna sayuran dan buah-buahan. Ini kerana setiap buah-buahan itu kaya dengan pelbagai vitamin dan mineral. Sebagai contoh, lobak merah kaya dengan beta-carotin untuk kesihatan kulit dan juga mata. Buah-buahan sitrus kaya dengan vitamin C.

Bila anda cukup nutrisi, sel-sel kulit anda juga. Kecantikan akan terpancar keluar. 🙂

 

5. Tidur yang cukup

Pada waktu malam semasa anda tidur, kulit anda akan diperbahrui. Jika anda hanya tidur 4 jam sehari, badan anda tidak mendapat rehat yang cukup. Kesannya, kulit anda kelihatan kusam dan tidak bermaya. Eye bag juga boleh muncul jika anda terus menerus abaikan kualiti tidur anda.

Dengan membuat sedikit perubahan kepada rutin tidur anda, anda akan kelihatan muda dengan kulit yang lebih segar.

 

6. Pakai pelindung uv

Pelindung uv sangat penting jika anda kerap terdedah kepada cahaya matahari. Sinaran uv boleh menembusi jauh ke dalam kulit serta menyebabkan penuaan sel, tompok-tompok gelap dan juga kanser kulit.

Setiap kali keluar rumah, sapu dahulu krim pelembap yang ada pelindung uv di wajah. Tak lupa juga kawasan kulit lain yang terdedah seperti tangan untuk elakkan sunburn.

 

Semoga dengan sedikit perubahan ini, anda bakal mendapat kulit yang lebih sihat dan cantik. Jika anda mempunyai masalah kulit seperti jerawat, jeragat atau parut, anda boleh contact Ros di 019-367 3245 untuk konsultasi.

Polifenol Untuk Kulit Anjal Dan Berseri

Assalamualaikum

Ni kalau Ros tanya siapa nak kulit anjal dan berseri. Atau kulit flawless dan glowing. Mesti ramai yang angkat tangan kan.

Siapa yang tak nak kulit cantik, sihat dan awet muda kan. Keyakinan diri bertambah untuk berdepan dengan orang lain.

Kalau ada jerawat di muka, memanjang fikirkan malunya aku nak berdepan dengan dia. Apa dia fikir pasal muka aku yang berjerawat ni. Itu adalah respon kebanyakan orang.

Walaupun tak penting pun apa yang orang fikirkan pasal kita, semestinya kita pun ada naluri untuk kelihatan cantik.

Tahukah anda polifenol sangat membantu dalam menganjalkan kulit serta membuatkan wajah kita berseri?

Ya, betul ni.

Jom Ros kongsikan bagaimana polifenol mencantikkan kulit anda.

1. Melindungi kulit daripada kerosakan akibat sinaran uv
2. Mengurangkan penuaan pramatang dan juga mengurangkan kedutan
3. Menyokong penghasilan collagen yang sihat
4. Menyerlahkan kulit yang lebih anjal dan muda.

Sempena promosi Vivix bulan ni, eloklah anda rembat harga SUPER JIMAT ni.

Dengan pembelian 2 botol Vivix, anda bakal dapat:
❤️ Keahlian PERCUMA
❤️ postage PERCUMA
❤️ diskaun 5% lagi
❤️ cash bonus RM 30+ pada bulan hadapan

 

Usah tunggu lama-lama. Setakat ini, inilah promosi terbaik. Harga lebih rendah daripada harga ahli.

Kalau dah lama merisik kembar dua ni, eloklah bagitau hajat anda terang-terang kat Ros.

Senang Ros nak bagi details apa yang diperlukan untuk jadi ahli. Lepas tu, dapatlah anda merasa kesedapan sirap anggur ni. Masam-masam manis gitu.

Tanpa sedar masalah kulit hilang. Muka nampak awet muda. Kulit lembut dan berseri.

Wow.. sebab tu ramai yang memilih Vivix untuk kecantikan kulit mereka.

Boleh terus klik link di bawah untuk pinang Twinpack Vivix ni:
http://tanyarosahmad.wasap.my/

Cara Berkesan Hilangkan Stretch Mark Selepas Bersalin

Assalamualaikum

Semasa mengandung ibu hamil akan mengalami banyak perubahan dari segi fizikal, mental dan juga emosi.

Perut semakin membesar seiring dengan perkembangan bayi yang dikandung. Emosi kurang stabil. Kerap merasa letih. Pinggang kaki semuanya rasa lenguh-lenguh.

Ada yang mengalami stretchmark di bahagian perut apabila kandungan masuk trimester ketiga.

Itulah antara pergorbanan seorang ibu sebelum melahirkan zuriatnya. Menanggung segalanya demi permata hati yang bakal lahir.

 

Alhamdulillah.. Ros tiada masalah stretch mark sepanjang 3 kali mengandung ini. Cuma Ros tak sangka stretch mark boleh buat kulit perut ibu kelihatan macam kulit oren.

Mungkin juga sebab Ros amalkan sapu minyak kelapa dara di perut semasa kandungan masuk ke trimester kedua. Ros juga amalkan Set Mengandung Shaklee yang ada ESP dan Vitamin C untuk pastikan kulit sihat sepanjang kehamilan.

 

Jadi, bagi ibu-ibu yang ingin hilangkan stretch mark selepas bersalin, Ros cadangkan anda ambil produk Shaklee berikut:

 

Set Hilangkan Stretch Mark:

1. Vivix: mengandungi Resveratrol untuk memperbaiki sel-sel yang rosak.

2. ESP: penting dalam penghasilan sel-sel baru yang lebih sihat.

3. Vitamin C: membantu dalam penghasilan kolagen untuk menegangkan kembali kulit yang berkedut.

4. Collagen: berfungsi untuk melembapkan, melembutkan dan menganjalkan kulit yang ada stretch mark.

5. Herbalblend: krim serba guna untuk kegunaan luaran. Boleh disapu di kawasan stretch mark sekerap mungkin.

 

Untuk hilangkan stretch mark di perut selepas bersalin, anda bolehlah amalkan Set Stretch Mark ini secepat mungkin.

Anda boleh dapatkannya dari Ros dengan whatsapp ke no  019-367 3245 atau klik link di bawah:
http://tanyarosahmad.wasap.my/

Nak order terus dengan Shaklee pun boleh. Klik sini >> ORDER NOW.

Selepas pembelian, sila hubungi Ros untuk dapatkan cara makan eksklusif.

Ada Ke Cara Putihkan Kulit Dengan Cepat?

Assalamualaikum

Berbalik kepada tajuk entri ini, ada ke cara putihkan kulit dengan cepat? Ros ingin bertanya kepada anda secepat mana anda nak dapat kesan pemutihan kulit bila anda guna sesuatu produk? Sehari? Seminggu?

Agak pelik jika ada orang yang berkulit hitam manis hari ni, esoknya anda jumpa dia berkulit cerah pulak.

Kan.. kan.

Tahukah anda kulit kita bertukar atau diperbahrui lebih kurang setiap 40 hari?

Menurut Dr. Obagi, satu kitaran lengkap proses kulit bermula daripada saat ia terbina di lapisan paling bawah di epidermis sampailah ia matang di permukaan kulit dan tertanggal sebagai sel kulit mati. Proses ini mengambil masa lebih kurang 6 minggu.

Jadi, jika seseorang itu tiba-tiba berkulit cerah dalam masa yang singkat, besar kemungkinan, proses pemulihan kulitnya berlaku secara tidak semulajadi.

Tentu anda pernah dengar cara putihkan muka guna beras?

Caranya begini:
Goreng sedikit beras bersama sesudu gula dan garam. Bila beras dah kekuningan, masukkan dalam blender. Blend bersama sedikit air sehingga menjadi paste.

Ambil paste beras ini dan sapukan di wajah. Tunggu sehingga kering. Bila dah kering, buat gerakan membulat seperti anda nak scrub. Bilas dengan air suam.

Dengan cara ini anda sebenarnya menanggalkan sel-sel kulit mati di permukaan kulit. Kulit mati yang tidak ditanggalkan itu lah yang menyebabkan wajah anda kelihatan gelap dan kusam.

Nasihat Ros, usah terlebih tonyoh. Ditakuti kulit anda jadi merah-merah.

Ada satu lagi cara putihkan kulit secara semulajadi iaitu dengan mengamalkan supplemen untuk kesihatan kulit.

Ini 3 produk putihkan kulit secara semulajadi yang Ros nak cadangkan untuk anda.

1. ESP: sumber protein yang sangat diperlukan oleh sel-sel badan sebagai makanannya. Analogi mudah untuk pemahaman anda: Bila sel-sel badan kita mendapat makanan yang cukup iaitu protein, sel-sel kita pun jadi sihat. Bila sihat, kulit pun jadi cantik berseri.

2. Vitamin C: merupakan antioksidan yang membantu melawan radikal bebas yang merosakkan kulit. Dengan teknologi pelepasan masa, badan akan mendapat bekalan vitamin c selama 5 jam. Vitamin c juga penting dalam proses pencerahan kulit.

3. Vivix: juga satu antioksidan yang sangat berkuasa dalam memperbaiki kerosakan sel-sel badan kita. Bila sel kita sihat, anda dapat memiliki kulit yang cantik, pinkish dan bersinar.

Pengambilan supplemen ini bukan setakat muka, tetapi boleh putihkan badan sekali. Ye lah sel-sel satu badan akan diperbahrui secara semulajadi dari dalam.

Dengan pengambilan yang konsisten, anda bakal memiliki kulit yang lebih sihat dan cantik.

Ros kongsikan testimoni ya.

Satu lagi testimoni daripada pengamal Vivix.

Ingin mencuba Set Kecantikan Kulit ini?

Anda boleh hubungi Ros di http://tanyarosahmad.wasap.my/.

Jom pilih produk yang semulajadi untuk kulit anda.

3 Cara Elak Blackhead Muncul Di Wajah

Assalamualaikum

Kulit muka yang berminyak memerlukan penjagaan wajah yang lebih teliti berbanding mereka yang memiliki kulit jenis normal. Tetapi ini tidak bermakna mereka yang memiliki kulit jenis normal tidak perlu melakukan rutin penjagaan harian untuk wajah.

Secantik mana pun kulit wajah anda, jika tidak dijaga wajah anda boleh nampak tua sebelum masanya.

Baca tips awet muda dalam entri >> Bagaimana nak nampak awet muda?

 

Bagi yang mempunyai masalah kulit seperti jerawat dan blackhead, anda boleh mengubah rutin penjagaan wajah anda agar masalah kulit anda tidak berlarutan.

Blackhead mudah terjadi bila kelenjar minyak menghasilkan terlalu banyak sebum. Sel-sel kulit mati yang tersumbat di liang pori akan menyebabkan benjolan yang dipanggil comedo.

Jika benjolan ini terbuka dan terdedah kepada udara, ia akan kelihatan hitam. Sebab itu namanya blackhead.

 

Boleh ke nak hilangkan blackhead ni?

Ros ada kongsikan caranya. Baca entri Ros yang ni >> Cara mudah hilangkan whitehead dan blackhead.

 

Jom Ros kongsikan 3 cara untuk elakkan blackhead muncul di wajah.

 

1. cuci wajah dengan kerap

Apabila anda bangun tidur anda perlu mencuci wajah anda. Begitu juga sebelum anda masuk tidur. Pasti wajah anda bebas daripada minyak dan juga mekap.

Pilih pencuci muka yang lembut agar ia tidak merengsakan kulit anda.

Jika anda memiliki rambut yang panjang, seeloknya cuci rambut anda dengan kerap kerana rambut yang berminyak boleh menyumbang kepada masalah blackhead juga jika kerap tersentuh dengan kulit wajah anda.

 

2. Pilih produk bebas minyak

Mereka yang memiliki kulit berminyak harus memilih produk penjagaan wajah yang bebas minyak. Mekap, losyen dan juga krim pelindung matahari juga mestilah yang bebas minyak atau noncomedogenik.

 

3. Guna scrub dan juga masker

Scrub dan masker membantu untuk menanggalkan sek-sel kulit mati dan juga menanggalkan blackhead. Cukup melakukan rutin scrub 1-2 sekali dalam seminggu.

 

Nak tahu masker kegemaran Ros? Nanti Ros kongsikan ye..