Homestay English Style di Bandar Mahkota Cheras

Assalamualaikum

Hujung minggu baru ni Ros dan bisnes Partner Ros bersama-sama dengan mentor kami telah menjayakan aktiviti teambuilding yang berlangsung selama 2 hari 1 malam.

Teambuilding kami telah diadakan di satu homestay yang sangat cantik dengan susunatur perabot gaya english. Elegant sangat tau.

Jikalau anda tengah mencari homestay di kawasan Bandar Mahkota Cheras, bolehlah anda menginap di sini. Sangat recommended!

Muat untuk Group teambuilding kami: 7 dewasa, 1 budak dan 1 baby.

Homestay ini sangat sesuai juga untuk berkumpul satu famili besar kerana mempunyai 3 bilik tidur. Toto dan bantal lebih disediakan.

Jom Ros kongsikan gambar sekitar dalam homestay ni.

Melangkah masuk, anda akan nampak ruang tamu dengan 2 sofa pink dan 1 sofa-2 tempat duduk warna putih.

Maaf ye, Ros hanya ambil gambar satu je Sofa pink tu. Rasa macam queen je bila duduk atas tu.

Fefeeling winter sikit duduk di sebelah pemanas ni sambil minum Koko panas.

Ruang makan pun cantik dengan hiasan cermin di dinding dan chandelier di atas.

Menjengah ke bahagian dapur pula, lengkap dengan peti sejuk, oven dan microwave. Semuanya built-in. Mesin basuh pun ada.

Peralatan seperti cerek, pinggan, teko dan cawan juga disediakan.

Naik ke tingkat atas pula, anda akan nampak ruang keluarga. Di sini, anda boleh menonton TV, Iron baju atau berbual bersama ahli keluarga.

Inilah rupa bilik tidur utama. Luaskan. Boleh hampar toto jika ada yang nak berguling-guling di atas lantai.

Bilik utama mempunyai bilik airnya yang tersendiri. Manakala 2 bilik tidur lain berkongsi satu bilik air.

Oh ya. Di tingkat bawah juga mempunyai bilik air. Kalau ada orang guna semua bilik air di tingkat atas, cepat-cepatlah berlari ke tingkat bawah.

Hehe.

Ros sangat suka dengan homestay ni. Tenang je. Perabot pun tak banyak. Tak serabut kepala.

Jika anda berminat untuk bermalam di sini atau nak staycation di sini, anda boleh Register untuk login melalui link airbnb di bawah ni:

>>  Register Airbnb

Pengalaman Menarik Di 3D Art Langkawi

Assalamualaikum

Ros ke Langkawi baru ni sempat melawat 3D Art Muzium. Wah teruja betul tengok art yang banyak di sana. Nak posing macam mana pun tak tak tahu.

Inilah pengalaman pertama Ros ke 3D Art Muzium. Masa ke Melaka dulu, tak sempat singgah ke 3D Art Melaka. Kagum dengan lukisan-lukisan yang ada di sana.

Jom lah tengok pose Ros dan anak-anak.

Enjoy..

Luqman berjaya panjat pokok buloh.

Seramnya duduk kat tepi gaung ni.

Hati-hati Luqman dan Maryam.

Maryam… Besarnya bubble ni.

Ummi… tengok ni. Luqman main wau bulan.

Luqman, Maryam… ada orang ambil gambar kita lah.

Hehe… ada banyak lagi gambar. Tak teredit lagi.

Luqman dan Maryam seronok posing dan bergambar di sini. Khadijah macam biasa jadi koala. Tak lepas dari ummi dia.

Anak-anak anda pasti suka juga datang ke 3D Art muzium ni.

Lepas dah naik SkyCab, anda teruslah ke 3D Art Muzium ni. Dekat-dekat je tempatnya dari tempat naik kereta kabel tu.

Nanti Ros kongsikan gambar permandangan sepanjang naik SkyCab tu pulak ye. 😊

Sepetang Di Pantai Cenang, Langkawi

Assalamualaikum

Apa aktiviti hujung minggu anda?

Ros sekeluarga sempat ke Pantai Cenang petang tadi.

Dari pagi hujan renyai-renyai, mujur berhenti sekejap petang tadi.

Dapatlah anak-anak Ros main pasir sebelum kena berlari-lari anak pulang ke bilik hotel.

Bukan main suka Khadijah bila Ros biarkan duduk di atas pasir. Mengantuk-mengantuk pun masih boleh senyum lagi. Nasib Ummi perasan dia cuba masukkan cengkerang ke dalam mulut dia.

Seronok tengok Khadijah explore keadaan di pantai. Merasa ombak lalu kena kaki comel dia tu. Tengok kapal terbang melintasi di langit Langkawi. Merasa butir-butir pasir dengan jarinya.

Kakak dan abangnya sibuk main dengan pasir. Penyedok dan segala mould tu kami bawa dari KL. Mujur sempat main pantai.

Walaupun singkat berada di pantai, tengok mereka main dengan gembira, berbaloi lah stay dekat dengan pantai.

Esok kalau tak hujan, bolehlah mandi di kolam.

Seronok gembirakan yang tersayang. Mudah-mudahan kami sekeluarga sentiasa dimurahkan rezeki selalu.
Amin.

Menarik di Upsidow Langkawi

Assalamualaikum

Pagi tadi tanpa dirancang kami melawat Upsidow- Turn Your World Upside Down. Asalnya mahu ke pekan Kuah. Tapi Luqman nak sangat tengok benda yang ada di bumbungnya rumah terbalik ni.

Kami sampai pukul 10:05 pagi. Rasanya kamilah orang pertama yang datang pagi tadi.

Ingatkan tiada yuran atau minimum je yurannya. Rupa-rupanya boleh tahan yuran masuk. RM 50 untuk kami sekeluarga.

Sebenarnya di situ juga ada pakej tiket masuk beserta makanan. Memandangkan kami baru sahaja selesai sarapan pagi, jadi memang kami pilih untuk bayar tiket masuk sahaja.

Masuk ke dalam rumah terbalik ini, anda perlu memakai selipar yang disediakan. Anak-anak juga perlu membuka kasut mereka. Anda perlu membawa kasut anak-anak bersama kerana di tingkat paling atas mereka perlu memakai kasut.

Ruang di dalam rumah terbalik ni sangat kemas dan nampak seperti baru. Rumah ini lengkap dengan ruang tamu, bilik air, bilik tidur dan tak lupa juga garaj kereta.

Jom Ros kongsikan gambar kami yang pertama kali melawat rumah terbalik.

Teruja anak-anak bila Ros tunjuk gambar ni.

Aiks.. kenapa jadi macam ni.

Bilik tidur di Upsidow.

Tandas di Upsidow.

Maryam nampak Hello Kitty. Dia minta Ummi  ambilkan gambar dia.

Abi Luqman, Maryam dan Khadijah di garaj kereta.

Inilah tujuan utama Luqman nak datang sini. Dia nak tengok transformer yang ada di atas bumbung tu.

Transformer ni kalau anda lalu dari Kedawang nak ke Beras Terbakar ataupun ke SkyCab, mesti nampak. Tu yang tersinggah tu. Huhu.

Kat atas bumbung tu,  anak-anak kena pakai kasut sebabnya lantainya jenis grill. Berlubang-lubang.

 

Kalau anda ada kelapangan masa boleh lah melawat Upsidow semasa berada di Langkawi. Kami berada di sini lebih kurang sejam. Tapi bagi anda yang suka ambil gambar, bolehlah duduk lama-lama di sini.

Kalau datang belah petang, tunggulah sehingga matahari terbenam. Cantik sangat Ros tengok gambar sunset dari sini. Boleh makan-makan tau. Ada gerai menjual burger dan juga pasta.

Selamat bercuti!

Tempat-Tempat Menarik Di Langkawi Untuk Dilawati Bersama Anak

Assalamualaikum

Awal bulan November ni Ros berpeluang bercuti ke Pulau Langkawi bersama 3 orang anak. Lama betul tak ke sini. Rasanya kali terakhir pergi sebelum pregnant anak sulung. 5 tahun lepas lah maksudnya.

Seronok betul anak-anak Ros datang sini. Kami datang dengan menaiki kapal terbang dari KLIA2, lagilah mereka suka. Last trip kami dengan menaiki kapal terbang adalah tahun 2016 ke Korea Selatan.

Jom Ros kongsikan tempat-tempat menarik di Langkawi yang anda boleh lawati bersama anak-anak.

1. Underwater World

2. SkyCab

3. 3D Art

4. SkyBridge

5. SkyDome

6. Wildlife park

7. Crocodile Adventureland

8. Upside Down

9. Pantai Cenang

10. Dataran Lang

Sebenarnya kami baru 2 hari sini. Baru explore Underwater World dan juga SkyCab, 3D Art, Sky Bridge dan SkyDome. Anak-anak memang enjoy walaupun nampak mereka kepenatan sedikit.

Ada banyak lagi tempat yang menarik di sini. Memang best sangat kalau bawa anak-anak bercuti di sini.

Bila diorang dah besar sikit nanti, bolehlah naik ATV dan juga naik boat ke pulau berhampiran.

Tak sabar tunggu esok. Malam ni kena telan Ostematrix bagi hilang lenguh-lenguh badan dukung Khadijah. Nasib baik pakai baby carrier. Kalau tak, boleh tercabut tangan Ummi dia dukung seharian. Hehe.