Rawatan Semulajadi Untuk Hilangkan Jeragat

Assalamualaikum

Jom Ros kongsikan beberapa rawatan semulajadi untuk atasi masalah jeragat.

1. Kentang
Kentang boleh digunakan untuk mencerahkan kawasan berjeragat. Selain jeragat, kentang juga membantu mengurangkan masalah lingkaran hitam di sekeliling mata.

Ambil kentang bersaiz sederhana dan potong kepada 2 bahagian. Letakkan beberapa titis air di permukaan kentang dan sapu di tempat yang ada jeragat.

2. Timun dan lemon

Timun dan lemon merupakan agen pencerah semulajadi. Sapukan kedua-dua bahan ini di tempat jeragat selama 20 minit. Bilas dengan air suam.

3. Betik

Penggelupasan kulit secara semulajadi dengan menggunakan betik yang diparut boleh mengatasi masalah jeragat.

Ambil sepotong betik dan parut isinya. Keluarkan jus dan sapu di kawasan berjeragat. Biarkan sehingga 20 minit dan bilas dengan air suam.

4. Avocado

Avocado sangat bagus untuk merawat masalah jeragat. Ia kaya dengan asid lemak dan vitamin c.

Lenyek setengah biji avocado dan sapu ke tempat berjeragat.

Pastikan anda tiada alahan terhadap susu getah sebelum anda mencuba hilangkan jeragat dengan avocado.

5. Susu dan kacang almond

Kulit kering boleh membawa kepada masalah jeragat. Berikan kelembapan kepada kulit anda dengan rawatan susu dan kacang almond.

Rendam kacang almond semalaman. Buang kulit dan campurkan dengan sedikit susu. Sapu di tempat berjeragat.

Kesemua rawatan semulajadi di atas bergantung kepada keadaan jeragat anda. Ada yang sebulan konsisten dengan salah satu cara di atas, dah boleh nampak perubahan.

Yang penting, berikhtiarlah. Boleh baca entri Ros sebelum ini mengenai >> Jeragat

Semoga bermanfaat.

Pos Laju EziDrop di Giant Kota Damansara

Assalamualaikum

Siapa tinggal di area Damansara, mesti tahu IPC (ikano power center) sedang renovate.

Dulunya ada pejabat pos di level LG. Tetapi sekarang dah tutup untuk beri laluan kepada kerja-kerja penambahbaikan IPC.

Dahulu pejabat pos di IPC, Mutiara Damansara ni sangat memudahkan urusan Ros. Waktu lunch boleh singgah ke pejabat pos. Tak perlu drive keluar.

Jadinya, Ros dan rakan-rakan peniaga online yang lain kenalah mencari pejabat pos yang lain untuk pos barang.

Selagi boleh, Ros akan order online dan biarkan company yang uruskan proses pembungkusan produk dan pengeposan produk ke customer.

Tetapi ada juga beberapa produk yang out-of-stock kebelakangan ini dan stock ada di tangan Ros. Jadi, Ros perlu pergi juga ke pejabat pos.

Sekarang, lepas kerja Ros bergegas ke pejabat pos di Giant, Kota Damansara jika ada barang untuk dipos.

 

Pejabat pos Kota Damansara beroperasi seperti berikut:

Isnin –  Sabtu : 9:30 pagi – 6:00 petang

Tutup pada hari Sabtu minggu pertama, Ahad dan cuti umum.

 

Mujur ada juga Pos Laju Prepaid EziDrop. Boleh juga drop kat situ jika barang kurang daripada 2kg.

Yang penting, anda dah ada plastik poslaju prepaid bersama consignment note. Malam atau wiken pun masih boleh drop bungkusan.

Kalau drop sebelum pukul 4 dari hari isnin hingga sabtu, penghantaran boleh dilakukan keesokkan hari bekerja.

 

Untuk menggunakan Pos Laju Prepaid EziDrop, ikut je langkah yang tertera di skrin.

Jom Ros kongsikan cara guna EziDrop:

1. Pilih bahasa
2. Scan consignment note
3. Masukkan poskod
4. Sahkan bandar tempat bungkusan perlu dihantar
5. Masukkan bungkusan ke dalam peti dan tutup
6. Ambil resit

Pertama kali guna EziDrop ni, Ros terkial-kial juga ikut arahan. Bila dah selalu guna, eh.. senang nya. Ramai pemilik bisnes online gunakan perkhidmatan ini seperti penjual tudang dan baju.

 

Harapan Ros, semoga poslaju akan letak juga Pos Laju EziDrop ni di Mutiara Damansara.

Mesti ramai yang sokong kan..

Pengalaman Menarik Menyertai Shaklee Cares Event Pada 21hb Mei 2017

Assalamualaikum

Hari ni Ros menyertai lagi Shaklee Cares Event yang diadakan di Sunway Geo Tower. Berbeza dengan dengan program 2 minggu lepas, kali ini ada analisis kulit dan pemeriksaan kesihatan payudara.

Semua aktiviti ini adalah percuma tau. Kalau nak ikutkan analisis kulit tu bernilai RM 80. Tapi semasa program ini, percuma je tau.

Bila buat analisis kulit tu baru tahu keadaan sebenar kulit walaupun pada pandangan mata sendiri ini, kulit Ros tak banyak masalah.

Apa lagi, lepas ni Ros dah tahu dah apa yang perlu dilakukan untuk atasi masalah kulit Ros.

Kalau ada program macam nu lagi, anda patut menyertainya. Best sangat tau. Nanti Ros war-war di sini.

Jadi teruskan membaca blog SirapAnggur.com ni ya. 🙂

Analisis Kulit Percuma Di Shaklee Cares Event 20 dan 21 Mei 2017

Assalamualaikum

Apa aktiviti anda hujung minggu ini?

Kalau anda berada di Subang Jaya dan kawasan sekitarnya, Ros ingin mengajak anda memeriahkan Shaklee Cares Event yang diadakan di Home Office Shaklee yang baru di Subway Geo Tower.

Antara aktiviti yang menarik adalah analisis kulit secara percuma. Kalau kat luar, analisis kulit ni bernilai RM 80. Boleh tahan kan harganya.

Jadi, jangan lepaskan peluang untuk tahu keadaan kulit muka anda hari ni.

Selain itu, anda juga boleh buat pemeriksaan tulang dan juga pemeriksaan kesihatan payudara.

Boleh rujuk poster berikut.

Nak tahu lanjut, bolehlah hubungi Ros di 019-367 3245.

Cara Nak Jimat Kos Rawatan Perubatan

Assalamualaikum

Kos perubatan saban tahun makin meningkat. Anda boleh refer jadual di bawah untuk anggaran kos tahun 2013 untuk beberapa jenis penyakit kronik.

Itu kos pada tahun 2013. Sekarang dah 2017. Pastinya dah naik.

 

Untuk memastikan tahap kesihatan anda tip top, melaburlah RM 475 untuk sebotol Vivix. Sebotol Vivix tahan sehingga 2 bulan. Hanya sesudu kecil sehari.

Jika anda sudah menghidapi penyakit kronik seperti diabetes, anda boleh tingkatkan tahap kesihatan anda dengan Resveratrol yang ada di dalam Vivix.

Sudah banyak testimoni Resveratrol dalam Vivix membantu mengawal bacaan gula dalam darah pesakit diabetes.

 

Berminat nak dapatkan Vivix?

Hubungi saja Ros di 019-367 3245.

Jom sihatkan diri sendiri dan keluarga dengan produk selamat, semulajadi dan berkesan. 🙂

Apa Rahsia Wanita Ini, Kulit Wajahnya Cerah Berseri.

Assalamualaikum

KULIT WAJAH CERAH BERSERI SELEPAS AMALKAN VIVIX

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Nama saya Azlinda binti Ismail, pengguna tegar Shaklee dari beberapa tahun yang lalu.
.

Dulu saya sangat skeptikal nak amalkan Vivix, sebab saya tak ada sebarang penyakit dan rasa tak perlu untuk ambilnya. Saya hanya pastikan ibu saya ambil Vivix setiap hari. Sehinggalah apabila saya melihat perubahan nyata pada ibu saya, saya mula berkongsi botol Vivix dengan beliau.
.

Saya amalkan sekali dengan Sustained Release Vita-C dan Vitamin E Complex. Alhamdulillah, kulit saya nyata lebih moist dan tidak terlalu kering seperti dahulu. Tumit yang merekah teruk kini semakin halus dan mulus.
.

Lebih menyeronokkan, berat statik yang saya alami semakin menampakkan penurunan apabila lebih konsisten mengambil Vivix.


Tak sia-sia saya amalkan Vivix walaupun saya rasa saya sihat. InsyaAllah, saya mahu diri saya lebih sihat di hari-hari tua saya nanti, dan akan teruskan pengambilan suplemen yang terbaik.

Kredit: SUPERMOM SHAKLEE STORY MUSIM KE 3

 

Kisah Puan Ain Yang Mengalami Keracunan Merkuri

Assalamualaikum

Lambakan produk kecantikan yang mengandungi merkuri membahayakan kesihatan pengguna produk tersebut. Antara bahaya yang menanti mereka yang terdedah terlalu lama kepada logam berat ini adalah kerosakan organ dalaman, kerosakan kulit dan lebih membahayakan lagi jika anda mengandung.

 

Jom ikuti kisah Puan Ain yang disahkan oleh doktor mengalami keracunan merkuri. Apa derita yang beliau terpaksa lalui dan bagaimana beliau memulihkan diri dari keracunan merkuri.

 

AIN KADEL [MERANA KERACUNAN MERKURI HINGGA HAMPIR MERAGUT NYAWA]

 

Kisah saya bermula pada penghujung tahun 2014. Waktu itu saya masih dalam peringkat awal pemulihan dari keracunan merkuri akibat salah memilih produk kosmetik dan supplemen.

Waktu itu (Oct 2014), walaupun internal organ (hati dan buah pinggang) saya survive dengan asbab ubatan hospital. Tetapi, tubuh badan saya sangat sakit dan kekeringan nutrisi yang teruk. Yang dapat di lihat dari luaran ialah kerosakan kulit, kuku dan rambut saya.

Kulit saya sangat kering, bersisik dan juga mempunyai ‘chicken skin’. Eczema naik di setiap pelipat tubuh. Gatalnya, hanya Allah atau siapa yang pernah kena sahaja yang tahu. Kuku di jari kiri dan kanan pula terbelah dua dan patah-patah. Kuku kering sangat dan kusam warnanya. Tidak sihat langsung. *Tubuh badan sentiasa di dalam kesakitan.*

Rambut saya pula sangat kering. Umpama rumput yang sedang mati setelah di sembur racun rumput. Warna rambut menjadi perang yang tidak sihat. Pegang dengan jari pun, boleh luruh sendiri dan patah-patah. Bayangkanlah betapa merananya saya.

Itu belum masuk lagi penderitaan lain yang saya hadapi. Antaranya…. – Bacaan kencing manis saya sentiasa tinggi. *Bacaan tertinggi saya selepas makan ialah 35pt dan bacaan terendah saya waktu pagi ialah 14pt.* – Gastrik dan pedih ulu hati yang kronik. – Hampir mengalami stroke di sebelah kiri badan (menurut doktor). – Cakap yang tergagap-gagap dek kerana nerve system yang terganggu.

Ya. Kondisi badan saya waktu itu sama seperti orang yang menjalani kemoterapi malah lebih teruk lagi. Jadi pada waktu itu saya bertanya kawan-kawan saya, supplemen apa yang boleh dipercayai selamat, semulajadi dan mohon ada orang yang boleh membantu saya makan supplemen dengan cara yang betul. Saya tak mahu orang hanya menjual tanpa menerangkan pada saya khasiat sesuatu supplement itu.

Alhamdulillah. Doa saya dimakbulkan oleh Allah. Seorang kawan saya menerangkan product Shaklee kepada saya. Selepas itu saya pun cari juga sendiri info berkenaan Landmark Study Shaklee untuk memuaskan hati sendiri.

 

Setelah yakin, maka saya pun belilah Vitamin C dan juga Vitamin E sebagai permulaan penjagaan kulit dan kesihatan saya. . Ini adalah budget yang termurah selain dari target pertama saya iaitu Vivix. Masa ni, belum mampu nak beli Vivix walau hebat sangat testimoni Vivix yang saya baca. Waktu ini budget saya ketat kerana bill-bill hospital yang perlu ditanggung. Sedih.

Selepas habis 2 botol Vitamin C dan E, saya dapat lihat kulit saya yang semakin sihat. Kuku saya yang semakin pulih dan tidak patah. Rambut saya juga nampak perubahan semakin kuat, kembali hitam dan bersinar.

Oleh kerana bertambah yakin dengan result yang ada pada diri sendiri. Maka, saya terus mohon menjadi ahli Shaklee kerana nak jimat dari beli harga runcit. Saya terus makan Vit C dan E dari tahun 2014 hinggalah tahun 2015. Walaupun tak berapa berdisiplin.

Setelah saya di sahkan mengandung, sakit saya datang kembali dek kerana hormon badan yang tidak menentu. Allah sahaja yang tahu betapa berdebarnya hati apabila 2 senior doktor yang pakar di bidang O&G beritahu saya bahawa risiko kehilangan nyawa kami (bayi dan saya) adalah sangat tinggi. Dan kecacatan organ dalaman bayi yg dilahirkan mungkin terjadi. Risau sangat saya.

Tapi Alhamdulillah. KuasaNya tiada siapa yang dapat mempertikaikan. Walaupun memang nyaris kehilangan nyawa pada waktu itu. Namun kami berdua selamat. Dan baby Zariff lahir sempurna walaupun lahirnya pramatang di minggu yang ke-32 pada penghujung March 2016.

Niat untuk mencuba Vivix masih belum dilupakan. Beberapa bulan setelah saya habis berpantang, pada bulan Ogos 2016, saya cuba pula ambil Vivix.
Dan sehingga hari ini, saya masih tidak berhenti jatuh cinta pada kesan Vivix dan vitamin shaklee terhadap kesihatan saya. Saya rasa seperti diberi peluang kedua selepas melalui detik detik sukar dan hampir meragut nyawa.

 

Kredit to: SUPERMOM SHAKLEE STORY MUSIM KE 3

 

Mujur Puan Ain mengambil langkah bertukar kepada supplemen yang selamat dan semulajadi. Pengambilan supplemen itu bagus untuk memenuhi lompong-lompong nutrisi yang kurang. Akan tetapi, pilihlah jenama yang semulajadi agar anda tidak menjadi mangsa pembuat produk yang hanya fikirkan untung semata-mata.

Untuk pengetahuan anda, Shaklee telah melaburkan berjuta-juta USD untuk kajian demi memastikan semua bahan yang digunakan selamat dan tidak mendatangkan kesan buruk untuk jangka panjang kepada pengguna Shaklee.

Anda boleh google sendiri apa yang dinamakan Landmark Study. 🙂

Jika anda mengalami keracunan merkuri, cepat-cepat berikhtiar dengan supplemen Shaklee. Mudah-mudahan kesihatan anda bertambah baik.

Anda boleh hubungi Ros di 019-367 3245 untuk penerangan lanjut mengenai produk yang Puan Ain amalkan.

Pemeriksaan Kesihatan Percuma Di Sunway Geo Tower

Assalamualaikum

Siang tadi sempat Ros hadirkan diri di Shaklee Care Event yang berlangsung selama 2 hari bermula semalam.

Event ini diadakan di Home Office Shaklee yang baru yang terletak di Sunway Geo Tower.

Kalau dari rumah Ros, dekat sikit lah Shaklee Home Office yang baru ni berbanding office lama di Sunway Pinnacle.

Tapi, tak dapatlah nak singgah Sunway Pyramid lepas shopping produk Shaklee lepas ni.

Ha.. ok..berbalik kepada cerita event siang tadi, bagi Ros event ni amat menarik. Ada pemeriksaan BMI, pemeriksaan bacaan gula dan kolesterol serta pemeriksaan tulang.

Ini merupakan pengalaman pertama Ros menjalani pemeriksaan tulang.

Kita perempuan sebenarnya banyak kehilangan kalsium. Semasa hamil, menyusukan anak, kita perlukan banyak kalsium.

Jika tidak mengambil supplemen kalsium dan makanan berasaskan tenusu yang cukup, kalsium akan dicuri daripada tulang dan gigi.

Ngeri juga fakta ni. Lepas ni, wajib ambil supplemen kalsium atau Ostematrix supaya tak kena osteoporosis.

Antara lain yang menarik semasa event Shaklee Care ini adalah demo cafe, games booth dan tornado chamber. Banyak hadiah menarik diberikan sepanjang hari.

Rezeki famili Ros, kami dapat beg hitam Shaklee yang menawan tu, Tupperware dan juga tumbler hitam-hijau.

Bagi anda yang ingin menyertai event Shaklee Care, anda boleh datang pada 20 dan 21 Mei nanti.

Lebih menarik jika anda daftar sebagai ahli sebelum event tersebut. Anda berpeluang mendapat masa tambahan dalam tornado chamber tu.

Lagi banyak masa anda ada, lagi besar peluang anda untuk memenangi hadiah menarik seperti Vivix yang berharga RM 475 tu.

Untuk pendaftaran ahli, anda boleh hubungi Ros di 019-367 3245.

Best sangat event macam ni. Boleh tahu tahap kesihatan anda. Nutritionist akan beri konsultasi berdasarkan hasil pemeriksaan tersebut.

Menarik? Jom sertai event Shaklee Care seterusnya!